Със съвсем внимателни стъпки променихме заповедите така, че процесът сред учащите да бъде по-пълноценен.

Това каза заместник-министър Александър Златанов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Ситуацията с епидемичната обстановка в страната почти позволява със съвсем внимателни стъпки ние да вкараме в наша заповед точки, които да разрешат един по-пълноценен учебен процес сред учениците. Съобразихме се напълно с това, което искат училищните власти с нас, именно да обсъдим още възможности, да разширим възможността учебният процес да стане по-пълноценен. Причините са, че има деца, които така или иначе имат нужда от допълнителни уроци, от допълнителни консултации, има необходимост от провеждане на изпити, има нужда от присъствени занимания колективни. Всичко това сме го съобразили и на база на обстановката епидемиологичната, която за наша радост, се развива благоприятност, успяхме чрез мерките, които взехме и най-вече с мярката за зелен сертификат, по някакъв начин да овладеем пандемията", допълни още заместник-министърът.

Той коментира и мерките, които Министерство на здравеопазването е предвидило в граничния здравен контрол.

"Там допускаме вече една възможност и даваме приоритет на зеления сертификат. Хората, които пристигат и го притежават, да могат да влизат в страната. Отлагаме с три дни възможността човек, влязъл от зона, която изисква отрицателен тест и съответно последващ, за да бъде декарантиниран, времето да бъде не 24 часа, а 72 часа. Това е една по-добра противоепидемична мярка. Тъй като ситуацията в страната вече отива към благоприятния оражнев и надяваме се зелен цвят, за на се важно да ограничим и минимализираме риска от допускане на хора, които ще внесат зараза", каза още той.

По думите му заповедите са съобразени и в синхрон с нуждите и необходимостите и най-вече водещото е създаване на добър противоепидемичен контрол.