Министерството на вътрешните работи (МВР) под ръководство на Прокуратата, ГДБОБ и жандармерията е провела специализирана операция за противодействия на нелегалната миграция. В рамките на операцията са заловени над 300 чуждестранни граждани, нарушители на държавната граница, които не носят документи за самоличност в себе си. Това съобщи заместник-главният прокурор Мария Павлова на брифинг в Съдебната палата, предаде репортер на "Фокус".

Лицата са намерени в МПС-та както с чужди, така и с български регистрационни номера. В процеса на проверката са извършени 19 бързи досъдебни производства и са задържани 15 лица.

По думите на Павлова този вид престъпления носи голяма опасност за тези, които са превозвани, така и за трафикантите, които не се подчиняват в конфликтни моменти.

“Изобретателността на лицата, които участват в трафика, излага на риск живота на мигрантите", изтъкна директорът на ГД "Национална полиция" гл. комисар Атанас Илков.

За пример от прокуратурата дадоха как в цистерна са били задържани и намерени над 40 мигранти, сред които и деца.

Според прокурорът от международния отдел на Върховната касационна прокуратура Сава Петров шансът за едно дело за трафик на мигранти да стигне до съда е доста голям. Броят на ефективно осъдените лица от 2022 г. до сега е 20%. За последните три години ръстът за образованата дела за престъпление се е увеличило драстично. 2020 г. са били 150, а за 2022 г. са над 1000.