Бащите (осиновителите) да могат да ползват отпуск до 2-годишна възраст при отглеждането на малко дете, след като майката (осиновителката) е лишена от родителски права или упражняването на тези права са предадени на бащата. Тези предложения предвиждат народните представители Деница Сачева, Илиана Жекова, Галя Василева и Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС в Кодекса на труда. 

В мотивите си под законопроекта се посочва, че към момента е регламентирано, че майката може да ползва отпуск поради бременност, раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, за осиновяването на дете до 5-годишна възраст. Тези дни могат да бъдат прехвърлени на бащата по искане на майката (осиновителката). 

В Кодекса на труда е уреден редът, по който бащите могат да ползват горепосочените почивни дни при смърт или заболяване на майката (осиновителката), но не и в случаите, когато майката (осиновителката) е лишена от родителски права или те са прехвърлени на бащата (осиновителя) по установения ред. Поради тази причина бащите (осиновителите) не могат да ползват почивните дни и съответните държавни обезщетения за отглеждането на децата. 

Предложените промени предвиждат решаването на този проблем чрез прецизиране на законодателството и осигуряването на възможността за ползването на въпросните почивни дни, както и на получаването на съответните обезщетения.