В рамките на разширения формат на министерската конференция на Залцбургския форум в София министър Атанас Илков проведе двустранна среща с косовския си колега Джелал Свечла.

Двамата дадоха добра оценка на съществуващото ниво на сътрудничество, като изразиха готовност за засилване на преките контакти и обмена на информация в реално време, с цел по-ефективно противодействие на престъпността и гарантиране на сигурността на гражданите на двете държави.

Министър Свечла определи България като стратегически партньор на Косово в региона и подчерта, че двете държави споделят общи ценности, а двете министерства на вътрешните работи имат сходни предизвикателства и подход за решаването им.

Договорено бе да бъде разширена съществуващата правна рамка на сътрудничеството, така че двете министерства да разполагат с модерни инструменти за взаимодействие и да противодействат ефективно на всички форми на трансграничната организирана престъпност.

Наред с разширяването на правната рамка, ще бъдат набелязани приоритетни области и направления на взаимодействие, в зависимост от оперативната обстановка в двете държави, както и конкретни действия за практическото прилагане на новите форми на сътрудничество.