Със застудяването и лошото време започнаха и акциите на отрядите на Планинската спасителна служба. През последната седмица към тях има подадени три сигнала за бедстващи туристи в Рила и Пирин. И трите случая приключват благополучно.

Променливото време, липсата на подготовка и добра ориентация са сред водещите причини и за трите инцидента през изминалата седмица. При единия от тях, двама туристи се отцепили от групата за известно време, което е притеснило останалите и те подали сигнала към ПСС, разказва обществената телевизия. Изчезналите обаче се върнали преди да започне издирвателна акция. Благополучно приключва и акцията на ПСС в Самоков за петима френски граждани, които се били изгубили в Рила.

"Третият сигнал: в ниската част на планината се получава сигнал за паднал човек в едно дере. Колегите реагират адекватно, изваждат го и го предават на Спешна помощ с леки наранявания и всичко приключва по добър начин“, обясни Благовест Обецанов от Планинската спасителна служба.

От ПСС наблюдават положителна тенденция през това лято - туристите в планината правят повече планински застраховки.

"Определено се правят повече застраховки. Най-неоспорим е фактът, че това лято, инцидентите са значително по-малко“, каза Благовест Обецанов.

Благовест Обецанов обясни и за какво трябва да се внимава в планината през есенния период.

"Времето е подходящо за туризъм, но да не забравяме, че сме в есенния сезон и нека туристите да се съобразяват с това, че денят е по-кратък, температурите значително падат през нощта. Рано сутрин вече е доста по-хладно. Всеки в планината трябва да има шапка и ръкавици“, каза още Благовест Обецанов.

Планинският спасител призова туристите нека се съобразяват с прогнозата за времето и да проучват внимателно маршрута, който са избрали, да тръгват със заредени телефони, да си правят планинска застраховка, да си свалят приложението на ПСС.