Българите отделят над 12 часа дневно за задоволяване на основните си жизнени потребности като сън и хранене. Това сочат данни от проучване на Националния статистически институт (НСИ).

За работа, учене и домакинство пък отделяме общо по над 5 часа дневно. По 4 часа са за свободно време и социален живот.

В групата на личните грижи най-голям е делът на времето, изразходвано за сън – 9 часа и 17 минути, или 38,7% от денонощието. За хранене се отделят средно по 2 часа и 16 минути дневно (9,4%), а за други лични грижи – 55 минути (3,8%).

По полове има значителна разлика в разпределението на времето.

Жените отделят повече за домакинска, отколкото за платена работа, докато мъжете изразходват средно 3 часа и 22 минути в платена работа и два пъти по-малко от дамите за задачи у дома.

Оказва се също, че мъжете имат повече свободно време от жените. Но всички прекарват в сън еднакво дълго, пише bTV.

Най-продължително време за сън отделят най-възрастните (над 65 г.) и най-младите (от 10 г. до 14 г.), съответно 10 часа и 17 минути и 9 часа и 50 минути. Най-много време за хранене отделят хората на възраст от 15 до 29 години.

Най-голяма част от свободното си време населението прекарва в гледане на телевизия и видео – 2 часа и 6 минути, и в социалните медии – 52 минути. 

Живеещите в градовете отделят за социален живот и свободно време средно 4 часа и 9 минути, или с 20 минути повече в сравнение с хората в селата.

Въпреки че работещите жени изразходват за работа 17 минути по-малко от работещите мъже, те отделят за грижа за дома и семейството си средно на ден по 3 часа и 7 минути, или с 1 час и 14 минути повече от мъжете.

Физическата грижа за децата се споделя равностойно, съответно 54 минути за мъжете и 55 за жените, но мъжете прекарват повече време в учене, четене и игра с децата – 1 час и 10 минути, или 17 минути повече от жените.