Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН):

Под натиска на тихоокеанската плоча Наска, подпъхваща се под континенталната плоча на Южна Америка, днес 36 минути след полунощ местно време на територията на Южно Перу се разрази мощно земетресение. Началната точка на разкъсването е локализирана на дълбочина около 30 км под земната повърхност в Центъра при Геоложки проучвания на САЩ чрез 89 сеизмични регистрации, а в Европейския център от около 1200. Магнитудът на земетресението е определен на 7.2.

Както се вижда от илюстрация, поместена в сайта на американските геоложки проучвания, епицентърът на новото земетресение попада в крайбрежна ивица на множество мощни земетресения, реализирани след 1900 година. Земетръсната ивица е образувана от раздвижвания на дълбочини 30-40 км.

Още повече, възбуденият сектор е между епицентрите на две опустошителни земетресения, станали в началото на 21 век. Земетресението на 23 юни 2001 година е с магнитуд 8.4 и огнище на 120 км югоизточно. Броят на жертвите е неуточнен между 74 и 145, ранени са 3812 души; създава цунамни вълни с височина 5-8 метра. На 15 август 2007 година на близо 350 км в северозападна посока земетресение с магнитуд 8.0 е последвано от 4500 афтершока само в продължение на 15 дни. То причинява 595 човешки жертви, ранява 2291 души; създава на места цунамни вълни с височина 5-10 метра.

В резултат от петъчното земетресение, локални медии информират за активирани свлачища, повредени домове и блокирани пътни артерии. Местни власти съобщават за висока уязвимост на постройките около епицентъра – стени на калова основа и ниско качество на зидарията.

Засега се предполага, че близо до епицентъра в западните части на регион Арекипа са усетени тежки до силни сътресения. В останалите територии на Арекипа и в съседните региони Ика въздействието е с по-малка сила – от силно до умерено. През времето на дълбок сън, може да се предполага, че в много други части от територията на Южно Перу са усетени леки сътресения.