Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) и здравноосигурителната книжка (ЗОК) са различни удостоверителни документа.

ЕЗОК служи за упражняване на здравноосигурителните права, съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност и удостоверява правото на необходима (спешна и/или неотложна) медицинска помощ при временен престой в страна от Европейския съюз (свързано с туризъм, краткосрочна командировка, гостуване, търсене на работа и др.).

ЗОК е документ, удостоверяващ здравноосигурителната принадлежност на задължително осигурените в НЗОК лица. Тя съдържа информация не само за задължително осигуреното лице, но и за общопрактикуващия лекар (ОПЛ), в чиято пациентска листа то е включено.

Съгласно чл. 9 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ здравноосигурените лица получават договорената дентална помощ само след представяне на здравноосигурителна книжка (ЗОК) на лекаря по дентална медицина. В нея лекарят по дентална медицина вписва регистрационните си данни и извършените дейности, пишат от Националната здравноосигурителна каса.