За европейски дебат на тема "Енергетика" настоя председателят на ПП АБВ Румен Петков. Пред медиите той коментира, че проблемите в сектора у нас са катастрофални за бизнеса и бита, но те са драматични и за цяла Европа и посочи, че Германия има особено място - с невъвеждането на Северен поток 2, поставя на карта газовата обезпеченост на цяла Европа.

"Когато Германия има такъв подход, който очевидно няма икономическа мотивация, всъщност се удря газовата сигурност на Европа като цяло", подчерта Петков и припомни, че Германия затвори 3 ядрени централи, което ще се отрази на цената на тока.

Петков акцентира върху необходимостта нашите евродепутати да настояват за дебат в Европарламента за общата енергийна сигурност.

Председателят на АБВ е категоричен, че ядрената енергия трябва да бъде част от зелената сделка и препотвърди позицията на АБВ за изграждане на "Белене“. Вариантът за нови мощности в Козлодуй, според него, означава да загърбим милиарди и да извървим дълъг път по лицензиране, ОВОС и пр. до пуск на първия блок. "Обещаване на задгранични покровители спиране на Белене и изграждане на нови мощности в Козлодуй е удар по българската икономика и българския бит", коментира Петков.