Избирателната активност по време на втория тур на местните избори е рекордно ниска. Това каза в Изборното студио на Радио "Фокус“ социологът Юрий Асланов. "Тази тенденция за спад в избирателната активност от 3 години насам е постоянна и трайна и отсега може да се каже, че тя ще продължи, ако не се промени нещо съществено в правенето на политика. А такива значи не се подават от политическия елит за съжаление“.

По думите му ниската активност е присъдата на хората за всичко онова, което правят политиците на национално ниво, по-малко като местно, но ето че и на местно ниво вече виждаме тази апатия да взима академични размери.

Юрий Асланов изрази мнение си, че обществото е дълбоко разделено, като част от причините са политиците със своите действия, които отдалечават хората от институциите, от държавността. Според социологът, разделението вече е на ниво политици-народ. "Това е много опасно състояние на обществото. За съжаление няма симптоми, че то може да бъде прекратено като тенденция, то ще продължи, защото основната причина е, че политиците подмениха разговора с хората с някаква разправия помежду си. Те вече не се опитват да говорят на хората. Имат нещо, за което спорят помежду си, и проблемите на хората не ги касаят“.

Тази кампания беше много показателна по отношение на това, че проблемите на хората останаха на заден план пред въпроси, които политиците изтъкваха в своите дебати помежду си, които дълбоко не интересуват никого, каза още Юрий Асланов, и добави, че това е причината за ниската избирателна активност.

Изборът за местната власт в София е симптоматичен за процесите, които се развиват и на ниво правителството, смята още социологът. "С начина, по който Ваня Григорова проведе кампанията, със своите послания, които привлякоха различни оценки, събуди някакъв интерес към съдържанието на политиката по същество и възвърна ролята на идеологията в текущата политика. Няма значение как ще приключи този избор, защото този разговор вече е започнат, и оттук нататък чуваемостта за ново съдържание в политиката, за връщане на принципите на нормите и идеологическите различия като основа за политически прогрес и за движение на обществото напред“.

"Очаквам личностите от тази кампания да трансформират тази енергия, която създадоха около кампанията, в ценностно преобразуване на политическия и партийния живот от тук нататък“, каза още Юрий Асланов.

Това, което отличава тези местни избори според него е това, че за първи път откакто се провеждат местни избори в България първа политическа сила не е парламентарно представена партия, а сумарно резултата на местни партии и коалиции.

"Ако погледнете картата на България ще видите, че в най-голям брой общини мнозинствата са формирани общо не от определена партия, а от най-различни по състав и разнообразие местни партии и коалиции. Това е много тежка присъда за националната политика на България за това, че тя чрез парламентарното си представителство не може да излъчи стабилна власт на местно ниво“, категоричен бе Юрий Асланов.