"Зелен сертификат“ за големите ученици ще генерира още по-голямо разделение. Това коментира д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа“, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Добре е като опит да покажем, че искаме да вкараме учениците в училище, но той ще генерира още по-голямо разделение. Т.е. много малка част ще влязат в училище. За нас като учители малка част е дори 50%, защото останалите 50% ще останат само на обмен на материали. То и сега онлайн обучението е пълно с огромни дефицити“, отбеляза Петров.

"Първо няма регламент – нещо, което го искаме, няма методика, която лятото трябваше да утвърдим, няма задължения учениците да бъдат с включени камери. И всъщност куп други са дефицитите, които имаме и на този етап в това онлайн обучение. Нашата позиция на този етап е веднага и безусловно тези ученици да влязат в клас. Това може би ще генерира някакви проблеми, но поглеждайки какви са резултатите от сегашните тестове, всъщност показва, че това можем да го направим, защото ние в момента абсолютно игнорираме правото на образование с евентуално някакви мерки, с които ние показваме, че в национален мащаб нещо правим в борбата с коронавируса“, каза още той.

Юлиян Петров отбеляза, че не трябва да се забравят за дефицитите по отношение на здравословното състояние на учениците, по отношение на психическото и физическото здраве. Те много трудно ще бъдат преодолени в следващите години, прогнозира той.

"Трябва да мислим в интерес на децата, а не да взимаме някакви политически решения, с които да показваме, че нещо правим, защото този образователен локдаун, който прилагаме, който прилагат управляващите, не е полезен за нашите деца и трябва да го преосмислим категорично", допълни Юлиян Петров.

Евелина БРАНИМИРОВА