Министерството на образованието да открие Национален институт за изследване на образованието. Това каза Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ във връзка с проведена конференция във връзка със сътрудничеството между средното и висшето образование у нас. По думите й са взети много решения, които в момента се обобщават в един заключителен документ. "Първо – че нашите ученици от професионалните училища, които кандидатстват във висши училища по същата специалност, която са завършили в средното училище, да имат кредити, за да може поне изпитите, които те са взели в средното образование. А да не ги държат във висшето образование, защото имат кредити, и участват само в упражненията, практическата работа по тези дисциплини. Второто решение е да се промени Закона за висшето образование, за да може да се узакони допълнителния изпит, който се въвежда от тази учебна година в професионалните училища, а не да се уреждат тези неща с писма на Министерството на образованието. Иначе някое училище може да не поиска да изпълни писмото например на министъра на образованието“, обясни тя.

Такева уточни, че третото решение, това е да се актуализира, усъвършенства Регистъра на обучителните институции в Министерството на образованието. "Да се даде по-голяма тежест на обучителните институции, на висшите училища и съответно на доказали се обучителни институции. В момента имам много неща, които експертите и професионалистите в образователната система ни притесняват“, каза още той.

"Безспорно се обединихме около идеята, че трябва Министерството на образованието да открие Национален институт за изследване на образованието, за да може изследователската работа да подпомогне усъвършенстването при каквито и да е промени в образователната ни система. Трябва да имаме изследователска дейност, която да подпомага усъвършенстването на етапите в образователната система, а не да правим някаква промяна, да видим дали има грешки и след това да дето има една приказка, защото ние нямаме такъв изследователски институт в образованието. Във всички останали страни, които са изобщо водещи в образователните системи, никога не правят тези грешки, както ние“, добави тя.

Милослава АНГЕЛОВА