Има нужда от нов прочит на учителската професия. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Янка Такева, председател на Синдиката на Българските учители. 

"Необходими са авторитет, достойнство, престиж, нов прочит и на ценностната система и гражданствеността. Имаме нужда от нов прочит за това как и по какъв начин трябва да се гледа на учителската професия, как и по какъв начин да се подготвят бъдещите учители в университетите, как и по какъв начин да върви по-нататъшното им професионално развитие", обясни Такева.

Относно новото 15% увеличение на учителските заплати тя заяви, че трудно се е постигнало, но след разговори, продължили около 8 месеца, вече има резултат: "Времето е много динамично, много бързо се променят нещата и ако днес договаряме едно, вече след два-три месеца то се е променило. Но пък винаги има начини, когато човек има добрите намерения може да бъде зачетен качественият общественополезен труд на българските учители.

Според нея ако искаме образованието да не стане лукс, трябва да се обърнем с много голямо уважение към общественото такова и с много голямо доверие и признателност към учителите: "Като остатък от миналото, сме свикнали, че всеки е задължен на всеки. Не е така в този свят. Този свят е много по-различен от това, което беше преди 40, 50 или 60, или 80 години".

По думите й родителите са най-важните партньори на българската образователна система: "Може би цялата обществена и социална ситуация в страната дава лош пример и лоши подражания на младите хора, които искат да забогатеят по друг начин, не по пътя на образованието и не по пътя на уважението, не по пътя на зачитането на труда на учителя. Трябва да се позамислят не само хората, които управляват обществените и политически процеси в страната, но и всяко семейство", обясни Такева.