Threads има голям потенциал да надмине Х в Европа, но не мисля, че това ще се случи в глобален план. Фокусът му е върху качествено и интересно съдържание под формата на текст, не върху видеосъдържанието. Това каза изпълнителният директор на маркетинг агенция Zahara Cоnsult Вяра Стефчева в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Социалната мрежа Threads на Meta е създадена като конкурент на Twitter и вече е достъпна и в Европа. Приложението е пуснато още през юли миналата година и веднага спечели над 100 милиона потребители в САЩ, Обединеното кралство и стотици други страни за по-малко от седмица. "Но решиха стратегически да го забавят за Европа и за конкретни държави. България е една от тях“, поясни Вяра Стефчева. Приложението е спряно заради "предстояща регулаторна несигурност“. 

Тя отбеляза, че много хора вече започват да изместват активността си от Instagram в Threads. Много известни личности, артисти и певци вече са в новата социална мрежа. "Това е новото пространство, ако искате да качите малко известността си. В Threads в момента е много лесно да натрупаш голям брой последователи“, обясни Вяра Стефчева. 

Приложението е много сходно с Twitter или Х. "Който го е използвал, няма да открие нищо ново в Threads. Всеки, който има Instagram профил, автоматично може да си създаде профил и в Threads. С регистрацията се запазва потребителското име от Instagram и то не може да бъде сменено. Всичките ти последователи автоматично отиват в Threads.“ 

Да изтриеш профила си в Threads е невъзможно, ако не изтриеш целия си Instagram профил. "Това е практика на Meta, която има цел да накара хората да останат в интернет и да използват нейните социални мрежи“, допълни тя.   

Според нея преимущество на Threads спрямо Х е това, че то има много повече реални потребители. "Х среща голям проблем с фалшиви профили, ботове, лоша, непроверена информация, фалшиви новини. Докато всички продукти на Meta – Instagram, Facebook, Threads, имат стандарт и минаваш голяма проверка, когато си правиш профил, много е трудно да останеш анонимен“, обясни директорът на маркетинг агенция. 

Тенденцията според нея е да се върви към споделено дигитално пространство и синхронизация. "Все повече приложения предстои да бъдат свързани и съдържанието в тях да се препубликува и споделя отново и отново.“