Безплатните детски градини са помощ за родителите и аз се радвам, че отстояхме тази мярка. Това коментира секретарят на парламентарната група на БСП и член на социалната комисия в Народното събрание Вяра Емилова, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Бяхме казали, че ще го направим и го направихме – безплатни детски градини ще има“, посочи тя. Въпрос на управление и контрол е да не се допусне от родителите да се изискват средства по един или друг начин, както се опасяват част от родилите, коментира Вяра Емилова. Детските добавки също ще бъдат увеличени, допълни депутатът.

Този бюджет е първата крачка към връщането на нормалността в осигурителната система, посочи тя. "Бюджетът е увеличен с 350 млн. лева в сравнение с 2021 година като 90 процента от тази сума е за социални разходи", предвидено е увеличение на минималната работна заплата от 650 на 710 лв.

Няма да има ощетени пенсионери и няма да има пенсия, която да е под прага на бедност, увери Емилова. Тя отбеляза, че ще бъде трудно да се обясни на пенсионерите, че няма да получават ковид добавката за постоянно и затова Министерството на труда и социалната политика търси решение на този проблем с преразглеждане на бюджета през месец юни.

"Недоразумението, което беше от първия месец на тази година вече е изчистено. Най-важното е, че хората могат да видят с колко им е увеличена пенсията, тъй като е извадена ковид добавката. Това, което предвижда Министерството на социалната политика е увеличение на пенсията с 6,1 процента", беше категорична тя.

"От пицата трябва да има за всички българи“, каза Вяра Емилова в отговор на въпрос как трябва да изглежда бюджета ако го сравним с пица, по примера на бившия финансов министър Симеон Дянков.

"С този бюджет донякъде са удовлетворени очакванията на българските граждани. Около 80 процента от предложенията на БСП в социалната сфера бяха удовлетворени и сега ние ги виждаме в реализацията на бюджета", допълни народният представител от БСП за България.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“