Амбициите за задълбочаване на стратегическото партньорство между България и САЩ и възможностите за по-нататъшно активизиране на сътрудничеството в ключови области като сигурност и отбрана, енергийна диверсификация, търговия и икономика, иновации и технологии, укрепване на демокрацията и върховенството на закона обсъди днес в Ню Йорк министърът на външните работи Иван Кондов с помощник държавния секретар на САЩ по Европа и Евразия Джеймс О'Брайън. Това съобщават от Министерството на външните работи. 

Кондов и О'Брайън обсъдиха и въпроса за сключване на Спогодба за социална сигурност между България и САЩ, която би била в интерес на българските граждани, работещи или живеещи в САЩ. Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ бе друга важна тема в разговора между двамата.

Министър Кондов подчерта, че постигането на пълна визова реципрочност със САЩ е въпрос от ключово значение в двустранния ни диалог и ние оставаме ангажирани с прилагането на всички необходими стъпки за осигуряване на включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ. Той изтъкна пред своя събеседник, че включването на България в Програмата не само би демонстрирало стратегическия характер на нашите отношения, но и би донесло значителни ползи за икономиката, сигурността и туризма на двете страни и би се превърнало във важен инструмент за подобряване и задълбочаване на контактите между хората.