Върховният касационен съд върна за ново разглеждане на Апелативен съд в София делото срещу Янко Попов и Марчело Джотолов за изнудване, т. нар. дело "Октопод“, съобщават от NOVA. 

Припомняме, че то беше образувано по жалби на Попов и неговия защитник срещу решението от 1 март 2023 г., с което е потвърдена присъдата от 9 ноември 2018 г. на Специализирания наказателен съд.

С първоинстанционната присъда Попов и Джотолов са признати за виновни в това, че от 9 януари 2007 г. до 4 април 2007 г. при условията на продължавано престъпление, с цел да принудят Николай Д. да поеме имуществено задължение и да се разпореди с вещи, са го заплашили с насилие и с противозаконни действия с тежки последици за него и негови близки.

Деянията са извършени с участието на Джотолов, придружени са със заплаха за убийство. Затова и на двамата е наложено наказание от 3 години лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за изпитателен срок от 5 години и наказание глоба от 4 000 лева.

Със сега атакуваното решение на САС е потвърдена първоинстанционната присъда в частта относно осъждането на подсъдимите. Но се моли алтернативно за оправдаване на Попов, намаляване на наказанието му или отмяна на решението и връщане на делото за разглеждане от друг състав на Софийския апелативен съд.

Според настоящия съдебен състав Апелативният съд не е отговорил убедително на възраженията на Попов и защитниците му по отношение на поставянето в основата на осъждането на показанията на свидетеля Джотолов.