На 21.02.2022 г. Върховният касационен съд потвърди наложеното от Специализирания наказателен съд наказание "лишаване от свобода“ за срок от 5 години при първоначален строг режим на участник в организирана престъпна група за изготвяне на неистински документи (престъпления по чл. 321 и чл. 308 от НК), съобщиха от ВКС.

Съдът остави в сила решенето на Специализиран наказателен съд от 14.06.2019 г. (потвърдено и от втората съдебна инстанция), с което подсъдимият В.Р. бе признат за виновен за това, че от октомври 2014 г. до януари 2015 г. в гараж в гр. Ботевград изготвял с цел имотна облага свидетелства за завършено средно и основно образование, за придобита квалификация и правоспособност за упражняване на професия, както и други неистински документи.

Най-често той изработвал цветни копия на издадени от различни средни и професионални училища дипломи и свидетелства, като предварително сменял имената и ЕГН на притежателите им с други.

Обвинени заедно с него за участие в престъпна групата са и други две лица - М.С. и Д.И. Основните им функции в престъпното сдружение били да издирват кандидати за свидетелства и дипломи, на които впоследствие продавали фалшификатите. В хода на досъдебното производство двамата признават вината си и получават присъди след сключени споразумения със Специализирана прокуратура.

Решението на Върховния касационен съд, с което потвърждава 5-годишната ефективна присъда на В.Р., е в сила от 21.02.2022 г.. Той е преведен в място за изтърпяване на наказания.