Министърът на външните работи Иван Кондов посети българското неделно училище "Христо Ботев" в района на Вашингтон, и отправи поздравления по случай 10-годишнината от неговото създаване. Събитието беше специален повод за признание на усилията на българската общност в региона и нейната роля в запазването на българския език, култура и традиции далеч от родината. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи. 

 

Министър Кондов отправи поздравления към учителите, родителите и учениците за техния принос в съхраняването на българската културна идентичност. Той подчерта значимостта на неделните училища като обединяващ център за предаване на българския дух на бъдещите поколения.

 

Министърът разгледа училищната база и присъства на учебни занятия, където приветства знанията на учениците по български език и литература, както и техния интерес към българската история и традиции.

 

По време на визитата министър Кондов разговаря с родителите за възможностите за подпомагане на учебния процес, включително чрез улесняване на набавянето на български учебници и помощни материали. Той пое ангажимент да повдигне въпроса пред Министерство на образованието и да съдейства за намирането на ефективни решения в подкрепа на българските деца в САЩ. 

 

Директорът на училището, Бойка Попова, подчерта значението на училището като образователен и културен център за българските деца, като отбеляза, че в него се обучават ученици от детска градина до 12-ти клас. Програмата предлага задълбочено изучаване на българския език, литература, история и география, както и богат спектър от извънкласни дейности, които насърчават културното и творческо развитие на децата.

 

Министър Кондов подари на училището стилизиран плакет с буквите от кирилицата, като изрази благодарност към ръководството за тяхното посвещение, към учителите за усърдието им и към учениците за желанието им да се учат на български език. Той увери присъстващите, че Министерството на външните работи ще продължи да подкрепя българските неделни училища в чужбина, които са ключов инструмент за съхраняването на националната ни идентичност. 

 

От своя страна, директорът Бойка Попова подари на министъра книгата "С Тангра срещу вятъра" с автор Николай Джамбазов.

Посещението на министър Кондов е част от програмата му във Вашингтон, където по покана на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен ще вземе участие в срещата на министрите на външните работи на Глобалната коалиция за борба с ИДИЛ/Даеш.