В рамките на посещението си в Ню Йорк Иван Кондов взе участие днес в срещата на министрите на външните работи във формат Г-7+, посветена на подкрепата за енергийния сектор на Украйна. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

Срещата бе домакинствана съвместно от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и министъра на външните работи на Италия Антонио Таяни (в качеството на ротационен председател на Г-7 през 2024 г.).

На фона на усилващите се руски ракетни обстрели и атаки с дронове срещу енергийната инфраструктура на Украйна преди настъпващия зимен отоплителен сезон, дискусията на форума на външните министри бе фокусирана върху идентифициране на непосредствените нужди на Украйна и координиране на усилията на страните от Г-7+ през следващите шест месеца.

В своето изказване на срещата българският външен министър изтъкна, че продължаващата вече две години и половина пълномащабна военна агресия на Русия срещу Украйна нанася тежки щети на цивилна и критична гражданска инфраструктура в цяла Украйна, причинявайки смърт, човешко страдание, масивни разрушения, разселване и нарастващи хуманитарни нужди - действия, които сериозно застрашават стабилността и сигурността на Черноморския регион, Европа и света. "Украйна е член на демократичния свят и заслужава нашата постоянна колективна и многостранна подкрепа. Приветстваме всички усилия за координиране, събиране и насочване на такава помощ", заяви Кондов пред участниците във форума.

Той припомни, че България оказва последователна подкрепа на Украйна във всички измерения – политическо, финансово, военно, хуманитарно и дипломатическо, от самото начало на тази непредизвикана и неоправдана агресивна война и заяви решимостта на страната ни да продължи да го прави според възможностите си толкова дълго, колкото е необходимо. Ключов компонент от подкрепата на България за Украйна са усилията в енергийния сектор.

Първият ни дипломат подчерта ангажимента, който страната ни е поела да оказва активна подкрепа за енергийната сигурност на Украйна и да разширява двустранното си енергийно сътрудничество с нея и припомни, че по време на посещението на президента Зеленски в България през месец Юли 2023г. бе подписан Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на енергетиката между министерствата на енергетиката на България и Украйна и бяха създадени две съвместни работни групи – за природен газ и за ядрена енергия. По думите му това са именно онези решаващи стъпки, предприети в трудни времена, които наистина демонстрират нашата подкрепа и солидарност с украинския народ в неговата самоотбрана срещу руския агресор. "България остава напълно ангажирана да оказва помощ в енергийния сектор на Украйна, както и във всички други сектори, където нашата помощ е необходима", завърши той.

Срещата приключи със съвместно изявление на външните министри на страните от формата Г-7+, в което те осъждат остро продължаващите атаки от страна на Русия срещу енергийната и цивилна инфраструктура на Украйна, които сериозно заплашват енергийната сигурност на страната и достъпа на хората в Украйна до критични услуги, и отново потвърждават непоколебимата си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и своята решимост да работят за пълен, справедлив и траен мир, базиран на международното право и принципите на ООН,

Форматът Г-7+ е създаден в рамките на Срещата на министрите на външните работи на страните от Г-7 на 4 ноември 2022 г. и изпълнява функциите на платформа за подобряване на международната координация за осигуряването на оборудване и финансова подкрепа за енергийната система на Украйна. Във формата участват и представители на редица международни организации като Европейския съюз, Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Енергийната общност и Програмата за развитие на ООН. През декември 2022 г. България бе поканена за първи път да участва на експертно равнище, заедно с Чехия, Полша, Румъния и Словакия.