Румен Гайтански остава в ареста. Решението е на Софийския апелативен съд.

Гайтански е обвинен като подбудител по разследването за отпуснат от Българската банка за развитие кредит за 148,5 млн. лв и бе задържан с прокурорска мярка за до 72 часа, след като доброволно се предаде на органите на реда.

Официално от съда:

Тричленен състав на Апелативен съд – София потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража“ на Румен Г., обвинен за подбудителство по разследване за отпускане на необезпечен банков кредит (близо 150 млн. лв.) от държавна банка. Преди седмица Софийският градски съд наложи постоянна мярка "задържане под стража“ на обвинения. Според магистратите изводите и наложената от първоинстанционния Софийски градски съд мярка са обосновани и правилни.

Има достатъчно данни – основно свидетелски показания, от които да се направи обосновано предположение, че лицето е извършило престъплението, в което е обвинено. Поради тежестта на обвинението и високата обществена опасност на извършеното пък се прави извод, че при облекчаване на мярката, Румен Г. може да извърши друго престъпление.

Опасността от укриване също не е отпаднала, тъй като е изминало кратко време от повдигането на обвинението спрямо лицето, независимо, че разследването се води от около 2 години, посочиха магистратите. Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.