Всяка година България изхвърля текстилни отпадъци, равни на 100 000 тона – те се равняват на тежестта на сградата на Националния дворец на културата. Това каза Сирма Желева, директор на Българска асоциация "Кръгова икономика“, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус". "Данните показват, че 1 кг разделно събран текстил спестява 12 кг въглеродни емисии. Те се равняват на 37 часа работа на климатик. Над 50% от материите, които ползваме, са синтетични и замърсяването е дори по-голямо от цитираното“, поясни Желева.

Текстилната индустрия се оказва един от основните замърсители на околната среда и заради това ЕК изгради стратегия за текстилните изделия, която включва много изисквания за тяхното рециклиране. "Основното й мото е "Бързата мода не е на мода“. Визията на Европа е до 2030 г да се създаде култура на употреба на текстилните изделия, която да позволява тяхната дълготрайна употреба“, подчерта още Желева.

Трябва да се рециклират текстилните влакна и да не се допускат опасни субстанции в производството. Текстилната индустрия е третият най-голям консуматор на вода и земя сред всички производства – причината е производственият памук, даде подробности по темата Желева.

"Целта е да се произвеждат устойчиви текстилни продукти. Тенденцията на бързата мода предполага все по-големи количества "дрехи за еднократна употреба“. За съжаление ниската им цена изисква лоши условия на труда при производството“, подчерта Желева.

Дизайнът на продуктите е част от тяхната устойчивост. "Ние като потребители правим избора и можем да стимулираме или бързата, или устойчивата мода. Важно е да събираме текстила разделно – няма как да спрем да го употребяваме, но е важно как ще приключи жизненият му цикъл“, каза още Сирма Желева.

"Средно носим 7-8 пъти една дреха и след това тя вече не е желана от нас- това произтича от суетата ни, а не защото артикулът е вече негоден. Оказваме се с големи количества дрехи, от които искаме да се отървем. Ако ги дадем на друг, това е чудесен вариант, но невинаги има такъв желаещ. Има платформи, които позволяват да дарим старите си дрехи, но те са свързани с конкретни изисквания за марки и качество. Вариант е да изперем всички ненужни дрехи и обувки и да ги оставим в най-близкия специализиран контейнер за дрехи и обувки, задължително в торба“, заяви Сирма Желева.

Хората имат желание да рециклират текстилен отпадък правилно. Има интерес, компании даряват свои такива отпадъци, отчете тя.