Сьомговата пъстърва представлява хибриден вид риба, който е плод на дългогодишните усилия на екип югославски учени-генетици. Соьмговата пъстърва всъщност е адаптирана форма на американската пъстърва, която се размножава в горното течени на река Бели Дрин.

Чрез сложни кръстоски учените са успели да получат хибрид на сьомга с американска и балканска пъстърва. След дългогодишна селекция са успели да създадат вид, който е способен да се размножава самостоятелно в реки и водоеми на бивша Югославия.

След събитията в съседката ни и войната в Косово проектът получава развитие единствено около Доспат, където от няколко години насам наши рибари внасят зарибителен материал за сьомгова пъстърва.

Сьомговата пъстърва се размножава през периода април-май. От години насам екип от учени от БАН наблюдава сьомговата пъстърва в Доспат. Те са установили, че рибата съвсем успешно се размножава по естествен път.

Характеристики на сьомгова пъстърва

Външно сьомговата пъстърва носи всички отличителни белези на американската, но бързо нараства на тегло и дори достига до характерните за някои видове сьомга размери, притежавайки в същото време редпродуктивните способности на балканската пъстърва. Сьомговата пътстърва е по-едра от обикновената пъстърва, месото ѝ е розово (като на сьомгата), има по-малко кости и повече месо.

Сьомговата пъстърва набира все по-голяма популярност в страната ни, защото е по-евтина от сьомгата, но същевременно се доближава до вкуса ѝ. Все пак в много заведения се опитват да продават на своите клиенти вместо сьомга – сьомгова пъстърва, но на цената на истинска сьомга.

Въпреки че си приличат, вкусът им не е толкова близък и опитвалите норвежкия деликатес веднага могат да направят разликата. Сьомговата пъстърва и сьомгата са с един и същи цвят, но сьомговата пъстърва не е толкова мазна.

Червеникавият ѝ оттенък се получава от фуража. Цветът на сьомгата се получава от нейната храна – дребни раци, риби, скариди, които имат каротин и рибата получава червеникав оттенък заради пигмента астаксантин.

При сьомговата пъстърва цветът също се получава от този пигмент, но в случая вече е набавян от фуражи. За вкуса на изкуствено отглежданата пъстърва са от значение няколко основни фактора – технология на развъждане, състав на водата и качеството на храната.

Сьомговата пъстърва е много вкусна риба, която може да се готви по най-различни начини. Предимно се пече на фурна или на скара, като е важно да се уточни, че когато се пържи или пече, не се нуждае от мазнина, защото попада в групата на т. нар. мазни риби, съветват от специализирания сайт gotvach.bg.