Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която ще се проведе на 17 и 18 октомври в Брюксел, Кралство Белгия.

Форумът ще даде възможност за обсъждане на прилагане на най-важните решения, свързани с отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО, взети на срещата на върха във Вашингтон през юли 2024 г. Ще бъде обсъдена и подготовката на предстоящата среща на върха през 2025 г. в Хага, Нидерландия.

По време на срещата на министрите на отбраната ще се проведе работно заседание на Съвета НАТО-Украйна на ниво министри на отбраната, на което ще бъдат обсъдени дългосрочната политическа и практическа подкрепа за Украйна, актуална информация във връзка със ситуацията на бойното поле и текущите и бъдещи потребности на страната, съобщиха от МО. 

За първи път по време на среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО ще бъде проведено работно заседание с партньорите от Индийско-Тихоокеанския регион (Австралия, Япония, Нова Зеландия и Република Корея).