Безпокои ме влиянието на тези фалшиви новини (бел. от ред. – за изпращането на български военни в Украйна) върху въоръжените сили, което силно засяга желанието на гражданите да се присъединят към въоръжените сили, да наберем нужното количество войници. Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов по време на изслушването си в парламента във връзка със спекулациите за изпращане на български военни на фронта в Украйна, предаде репортер на "Фокус".

"Изпращане на въоръжени или невъоръжени български граждани на фронта в Украйна не се обсъжда, не се е обсъждало и никога няма да се обсъжда", заяви министърът.

Атанас Запрянов добави, че и на предстоящата Среща на върха на НАТО във Вашингтон няма да се дискутира въпроса за изпращането на натовски войски на украинския фронт. 

Той припомни на народните представители, че единствено парламентът има правомощие да вземе такова решение.

"Нашите военнослужещи се готвят за война – извършваме бойната подготовка на въоръжените сили, за да могат да защитават териториалната цялост на страната", добави той.

По време на изслушването Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, Станислав Анастасов от ДПС и Даниел Лорер от ПП-ДБ заявиха, че няма да допуснат изпращането на български войски в Украйна. Те обаче разкритикуваха вносителите от БСП за темата на изслушването, обвинявайки ги в разпространението на фалшиви новини.