България ще продължи с подкрепата за Украйна, която ще бъде съобразена с нашите национални възможности и законови процедури. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев днес, 19 септември, на поредното заседание на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, съобщават от МО.

Форумът се проведе в Рамщайн, Германия, и беше домакинстван от секретаря по отбраната на САЩ. В него участваха министри на отбраната, представители на политическото и военното ръководство на съюзни и партньорски държави, както и на НАТО и ЕС. В състава на българската делегация беше и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В своето изказване министър Тагарев подчерта солидарността и препотвърди подкрепата на страната ни за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и за нейното европейско и евроатлантическо бъдеще. "България е готова да подкрепи възстановяването на Украйна“, посочи той. Разглеждат се и възможностите за допълнителен принос в коалициите, които се формират в рамките на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна.