Важното е за плажуващият да следи сигнализацията, която спасителите вдигат на вишките, и да се съобразяват с нея. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ водният спасител Красимир Димирев.

Водата е една от четирите стихии и трябва да се обича и уважава, но и да се страхуваме от нея, защото тази стихия винаги може да изненада и да направи нещо страшно в морето. "Морето е източник на живот, но морето е отнело и доста човешки животи. Днес повечето нещастни случаи се случват заради на глупостта на плажуващите,“ каза той и допълни, че на спасителите работата им е да обхванат периметъра от 100 м от единия плаж до другия, но те също са хора, и "ако ти сам не мислиш за себе си, как да ти помогне Господ, как да ти помогне спасителят?“.  

По думите му шамандурите в морето са сложени с предупредителна цел – първата оказва безопасното място за къпане за плажуващите, а втората е шамандурата, до която могат да достигат плавателните средства: джетове, водни колелета. "В никакъв случай втората шамандура не е място, където да доплуваш до нея и да спреш да си почиваш, още повече с дюшек – там дълбочината е около 7-8 м,“ предупреди той.

Тази година мъртвото вълнение изненадващо се е появило рано по Черноморието, обикновено "мъртвакът“ е характерен от средата на август до края на септември. Според водният спасител това се дължи на обърнатите течения поради продължителните горещини. Водният спасител обясни още, че мъртвото вълнение е няколко вида и може да обхване както цялото крайбрежие, така и да е на т.нар. "коси на мъртво вълнение“ – те стигат на дължина от около 150-200 до 300-400 м.  

Според Красимир Димирев паниката е най-лошият съветник ако човек попадне в такава ситуация – трябва да се плува не навътре или към брега, а да се плува настрани, успоредно на брега. "Едно детенце попадна в ситуация – от брега го дръпна вълната. Предните вълни миеха крачетата на детето, тази голяма глава го дръпна като с въже, за секунда то беше на 15 м навътре,“ разказа той и обясни, че викането за помощ само увеличава паниката и да се прави само в краен случай. "Хора, слушайте спасителите! Те не са там, на брега, да ви огорчават почивката, те са там, за да ви помагат,“ апелира водният спасител Красимир Димирев.