В България по данни на "Пътна полиция“ и на АПИ има около 50 места, които са проблемни. Това каза в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Това са критични участъци, където се случват множество катастрофи по един и същи начин. Т.е. имаме някакъв проблем на пътя. Никой през тези години не е почнал да отстранява тези проблемни участъци, посочи Тодоров.

"Всички знаят къде са тези места. Единственото, което се прави, е да се сложи някакъв знак "Намали скоростта при дъжд“ примерно. Оттам нататък никой не е предприел никакви действия“, каза той.

Владимир Тодоров посочи, че след трагедията на АМ "Струма“, която на практика е най-кървавата катастрофа в цяла Европа за последните 10 години, и председателят на Европейската комисия, и председателят на Европейския съвет подават ръка на България и предлагат помощ с експертиза, с хора, с ноу-хау, но България до момента не проявява интерес.

"Ние засега не се възползваме от това предложение, защото наистина ние имаме нужда от ако щете и външен поглед, ако щете и от техника, която да установи определени дефицити на пътя, да се извършат инспекции на пътищата, да се посочат конкретните проблеми и да се започне тяхното отстраняване“, отбеляза Владимир Тодоров.

Евелина БРАНИМИРОВА