Национално безотговорно поведение е настояването за изпращане на военна помощ и стоки с възможно двойно предназначение за Украйна. Това заяви пред медиите в Шумен народният представител на АБВ в ПГ "БСП за България Владимир Маринов, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Той подчерта, че подобен акт на практика означава директно въвличане на България във война и предложението няма да бъде подкрепено от социалистите в парламента.

Маринов изрази съмнение по съдържанието на засилените срещи на високо равнище с държавното ръководство на РС Македония. Той посочи, че това се прави без мандат от парламента.

"Ако България отстъпи от исканията си, за сметка на нашата история, това е поредна стъпка към унищожаване на държавността ни и националното ни достойнство. Ако и това отстъпим, отстъпваме от род и Родина“.

Владимир Маринов обаче е категоричен в необходимостта от стабилност на правителството в настоящия момент на криза.

Председателят на АБВ Румен Петков по въпроса за предложението за предоставяне на припомни оръжие за Украйна припомни подобните събития за България от времето на Втората световна война, и заетата тогава от държавата ни позиция. Това, каза той, доведе до избиването на близо 5000 мъже, жени и деца, само в София.

Петков акцентира върху националната сигурност в контекста на събитията в Украйна. Той подчерта, че правоохранителната система и у нас, и в Европа е неподготвена за събитията около бежанските потоци и наличните вече сблъсъци между руснаци и украинци. На първо място е българската национална сигурност, подчерта той. Същевременно Петков е категоричен в необходимостта България да направи всичко по силите си за хората, които бягат от войната в Украйна.