Народният представител на АБВ в ПГ "БСП за България“ Владимир Маринов алармира, че фискалният резерв на България е на критичния минимум, без яснота какво се е случило с близо 7 милиарда лева само за 3 месеца, съобщиха от ПП АБВ. Той обясни, че към 31 декември, последното тримесечие на 2021 година, фискалният резерв на страната ни разполага с 11 млрд., 700 млн. лв., а към 31 март 2022 г. тази сума е към 4 млрд., 600 млн.

Поради тази причина Маринов ще входира в деловодството на НС конкретни въпроси към финансовия министър, които да дадат отговор на въпроса къде и за какво са похарчени 7 млрд. лв. от фискалния резерв на страната. Той допусна възможността да има логично обяснение за тези суми.

Маринов смята, че съществува възможност въпросните харчове да са били насочени към цялостната правителствена концепция за покриване на разходи от минали периоди или такива, свързани с непредвидени харчове, свързани с украинската криза. Става ясно, че въпросният 1 милиард лева, планиран за купуване на зърно, все още не е осигурен.

"Още тогава ние от АБВ ясно заявихме, че това емоционално решение да изкупуваме зърно не почива на здрав разум по няколко причини. Първата – кому беше нужно въобще да се стартира процедура, която да обезпечи резерва за месец с едни допълнителни количества, никому ненужни и към онзи, и към настоящия момент. Към момента тези количества държавата започва да продава, за да освободи складовете, за да отвори място за новата реколта.

Попитахме защо с това не се зае директно Държавният резерв, а през Сортови семена, първоначално, след това през друго търговско дружество с принципал МЗ. Нашите опасения тогава се потвърждават днес – количествата вече не са налични на територията на страната ни, тъй като износът не беше забранен“.

Маринов подчерта, че на здрав разум не почива и офертата на правителството към производителите, което прави опит да ги задължи да продават продукцията си с приблизително 300 лева на тон по-ниска цена. Това обрича на фалит производителите, обясни народният представител. Според него обаче въпросната пагубна за производителите оферта се дължи на факта, че държавата не разполага със средства. В противен случай липсва обяснение, защо при заявено намерение на държавата не е купен и килограм зърно.

Следващ момент, който води към изводи за тревожни нива на държавните финанси, са неосъществените директни плащания към земеделските производители. Това днес трябваше да е факт, съгласно заповед на ресорния министър обясни Владимир Маринов. Според него причината е, че парите просто ги няма въпреки, че са бюджетно заложени. Това основателно буди въпроса – какво е плащано, за сметка на базови сектори.