Народното събрание трябва ясно и точно да декларира и да се противопостави на разполагането на военни сили на територията на страната. Това каза заместник-председателят на АБВ и депутат от "БСП за България" Владимир Маринов по време на пресконференция в Пловдив, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив.

"Темата на днешната пресконференция е неслучайно подбрана, тъй като последната седмица, а и предходната, се случиха някои неща, които пораждат най-малко въпроси.Първо, темата за разполагане на допълнителни войски на НАТО и засилването на присъствието на им в страната или американски такива, беше дълго дискутирано. Даже министърът на отбраната г-н Янев в личния си профил във "Фейсбук" ясно заяви своето несъгласие с факта. Впоследствие министър-председателят каза, че това е лично мнение и че България не е ангажирана с отказ за разполагане и засилване влиянието и присъствието на тези войски в региона. Ние от ПП АБВ още в 43-ото Народно събрание нашият представител ген. Михов, внесе подобна декларация за неразполагане ин еразрешаване увеличаването на военното присъствие на чужди войски и сили на територията на България, за да не превърнем региона и страната си в мишена. По всичко личи, че нещата отново отиват натам. Това е причината миналата седмица да приключи подготовката на декларация, която сме представили на вашето внимание, която чрез мен като народен представител ще бъде направено така да стигне до пленарна зала. Страната ни има нужда от политически решения, които в никакъв случай да не бъдат в ущърб на обществото и риск за сигурността за държавата ни като такава и за живеещите тук.

Според него увеличаването на присъствието на каквито и да е сили, означаваа, че към България ще има ответна реакция от Изток. "Тук стои въпросът с Турция. Какво се случва там? Каква е политиката на Турция. Искам да припомня, че туризмът в България съставлява между 15 и 17 % от БВП. Ако ние позволим в Черноморския регион да бъдат разполагани допълнителни военни сили, на мен ми се струва, че ще превърнем България в непривлекателно място предвид това, че към територията ни неминуемо ще бъдат насочени други сили, които защитават, разбира се, своя си интерес. Отново България ще се наложи да плати цената", допълни още Владимир Маринов.

Той обяви, че веднага след празниците тази декларация ще е едно от първите неща, с които той ще се заеме. "За мен е необяснимо как министърът на отбраната днес заявява в личния си профил, че е против, на следващия ден министър-председателят казва, че това е лично мнение и министърът на отбраната се извинява за думите си", коментира още Владимир Маринов.

Цветана ТОНЧЕВА