Съединението на България е един от официалните празници в нашия календар, но освен почивен ден за нас, преди 139 години, през далечната 1885 година смели българи на направили немислимо дотогава дело, поставило началото на новата българска държава и общество. Без разрешението на Великите сили Източна Румелия и Княжество България се обединяват в една обща държава. Във фейсбук групата "Акция фото Пловдивъ" историкът и общественик Пламен Кочев е публикувал няколко снимки от онези събитята с кратък разказ на историята. Ето я и нея:

На днешния ден е извършено най-важното събитие в историята на Възродена България - нейното обединение. Или поне това, което е било възможно на този момент.

Според мен, това е най-подходящият ден за национален празник, защото на този ден реално е възстановена българската държавност. И макар да оставаме васални на Османската империя, ние с оръжие на този ден и в последвалата подла война доказваме своята единност и мъжество да оцелеем като нация.

Трябва да сме горди, че този акт се е извършил именно в Пловдив, столицата на провинция Източна Румелия. Но, както знаем, винаги важен фактор остават хората - двигателите на събитията. И макар доста от важните фигури за подготовката и провеждането на акцията да са от Пловдив, няма как да отречем (а някак се забравя) важната, а може би ключова роля на Голямоконарската чета от близо хиляда човека с оръжие и решителност да не се върнат без победа.

Нека благодарим с признателност на "лудата глава", на "чардата" Продан Тишков от Габрово, който с плам и убедителност организира и събира тази огромна човешка енергия, без подкрепата на която събитията в Пловдив може би щяха да се развият по друг начин.

В Голямо Конаре остава арестуван и османският военачалник, който бил пратен да арестува съзаклятниците, което също е важен елемент от всичко, което се развива в последствие.

Пламналата силна любов между напетия Продан и местната учителка Недялка Шилева, ушила знамето на четата, е допълнителен романтичен момент от събитията в онези дни. Тази млада и интелигентна жена, завършила Девическата гимназия в Пловдив, в класа на Екатерина Каравелова, следва своя другар плътно и участва във всички последвали събития.

Именно тя е поставена "да охранява", "пленения" Генерал-губернатор на Източна Румелия, един от най-образованите българи по онова време Гавраил Кръстевич, когото качили на файтон. И вместо да закарат Губернатора тихомълком към Голямо Конаре, каквато била заповедта, Продан Тишков решил да го разходят из цял Пловдив и да стигнат дори до улица Станционна, за да "натрие носа" и да го видят всички консули, които си построили къщи по престижната вече улица.

След Съединението Продан и Недялка се оженили, а Захари Стоянов им кумувал. Недялка Шилева над 20 години била учителка в софийско училище и доживяла преклонна възраст.

Всичко това може да научите в местния музей в град Съединение.