Виртуална реалност се ползва за преодоляване на посттравматичен стрес и облекчаване на болки при хора или при болни от тежки заболявания, които вече са в терминален стадий. За това разказа футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Компанията XRHealth, базирана в Бостън, е изпратила свои програми с виртуална реалност и съответния хардуер в 30 болници и центрове за подпомагане на хора в Израел. Целта е чрез тях пострадалите да преодолеят своето посттравматично стресово разстройство след войната. "Това позволява на пациентите да изживеят във виртуална реалност 56 вида терапии. Те са във вид на визуализации сред природата, на медитация или консултация с психолог или психотерапевт", обясни доц. Тодорова.  

Изпълнителният директор на компанията е обявил, че 10 000 подобни сета ще бъдат доставени в Израел рамките на месец.

"Иска ми се да вярвам, че е изцяло с благородна цел, но не мога да не допусна, че това е някакъв маркетингов трик на тази компания. Не вярвам, че едно подобно приложение ще замени стойността на истинския психолог или психотерапевт, но когато проблемът не е толкова сериозен и когато нямаме достъп до такъв профилиран специалист, би могло да свърши работа", коментира още доц. Мариана Тодорова.