Преброяването показва, че Република Северна Македония не е готова да започне преговори за Европейския съюз, тъй като няма възможност свободно да се наречеш "българин“ в тази държава.Това коментира Виктор Стоянов, председател на фондация "Македония“, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Ние от Фондация "Македония“ присъствахме на преброяването всичките 30 дни в рамките на септември миналата година и установихме стотици нарушения на демократичните и човешки права на българите да се запишат като такива. Пуснахме 41 жалби до Завода за статистика, който провеждаше преброяването. Само три от тях бяха уважени. Определено българите в Република Северна Македония, хората, които се имат за българи по етническо самосъзнание, са много повече от 3504. Аз лично познавам повече хора от 3504 души, които се определят за българи най-съзнателно. Просто в тази държава не можеш свободно да бъдеш българин. И навръх отгоре, не ти дават и възможност на преброяването да се запишеш като такъв“.

"Идва преброителят, задава ти въпроса "Имаш ли българско гражданство?“, човекът отговаря "Да, имам“ и не ти задава въпрос за етническата принадлежност, като автоматично те записва "македонец“. Поради тази причина в преброяването излязоха 19 000 българи по паспорт, по документи, с българско гражданство и само 3504 с българско самосъзнание. Вероятно голяма част, да не кажа всички от тези 3504 души нямат българско гражданство. И това са хора, които са успели да се преборят с преброителя да ги запише като българи, тъй като тогава пандемична обстановка и хората нямаха възможност да гледат какво пише в компютъра“, посочи Виктор Стоянов.

Той даде за пример още нарушения по време на преброяването в съседна Северна Македония.

"Фрапиращи нарушения бяха, че уж случайно преброителят без да иска ги е записал като македонци българите и е затворил преброителната карта. Такива имахме 117 случая – 117 семейства, средно по трима души, това прави 500 души“, допълни той.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“