Значително по-вероятно е да има кабинет утре, тъй като страната се намира в състояние, в което и международно, и вътрешнополитически става ясно, че не може да продължава повече така. Има натиск от всички страни да бъде сформирано правителство и то да бъде подкрепено по някой от начините. Как точно ще се случи, каква ще е методологията, по която партиите в парламента ще се разберат да подкрепят това временно правителство - предстои да научим. Но подозирам, че ще е по добрия стар начин с отсъствие, присъствие, със "златен пръст". Това каза за предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" политическият анализатор Виктор Димчев.

Възможно е депутатите да подкрепят само Росен Желязков за премиер, но да не подкрепят състава на проектокабинета.

"Това е възможно да се случи, всичко е възможно да се случи в парламента, но има ясен хоризонт, че има една предварителна уговорка, която е направена за случване на това да има кабинет, което ще бъде изключително трудно, не си мислете, че ще се случи нещо лесно или така изведнъж всички депутати ще си променят мнението. По-скоро аз очаквам една условна подкрепа от страна на част от депутатите и поне две от политическите формации в лицето на “Величие" и ИТН да направят някакви ходове, в които част от техните депутати да подкрепят по един или друг начин този нов български кабинет, който може да се окаже решаващо важен за това България да не изпусне последния влак да влизане в еврозоната и Шенген през следващата година. А иначе рискуваме това нещо да стане след войната в Украйна, което няма да е в следващите няколко години", коментира още той.

Виктор Димчев изрази мнение, че в ГЕРБ няма страх от нови избори, а по-скоро притеснение. "Защото толкова много беди са направени в държавата през последните няколко години от т. нар. “Промяна", която всъщност ограби България и съсипа бюджета на държавата. Дотолкова, доколкото на нас в момента ни се налага почти ежедневно да връщаме пари в Европейския съюз по 100, по 200, по 300 милиона... Ние връщаме през ден, през два обратно, или от Плана за възстановяване, или от структурните фондове, или от някоя друга програма, която сме забатачили. Причината за това е, че тези хора, които се нагърбват да извършват това нещо, част от които вие изброихте, всъщност имат една доста тежка задача да успеят да свършат нещо, каквото и да е, за да могат да подобрят малко трагичното състояние в което се намират държавните финанси и организацията на обществения живот в България. На мен ми се струва, че те рискуват твърде много своята политика и по-скоро оттам идва и притеснението на Борисов, а не от това дали иска, или не иска да управлява.  Всеки политик иска неговата партия да управлява и да контролира държавата", категоричен бе той.

"Има по-скоро усещане в парламентарните групи, че трябва нещо като полуслужебно правителство да бъде назначено от ГЕРБ.  В този смисъл г-н Желязков, който е известен като компромисна фигура и се е доказал като професионалист в ролята си на председател на Народното събрание, е може би онази фигурата, която може да продължи курса, който Димитър Главчев посочи, а именно правителството да се стреми да решава неотложните проблеми и да бяга от конфликти, отколкото да ги създава и да ги генерира на политическо ниво, както бяхме свикнали с управлението на Асен и Кирил", каза политическият анализатор.