Убедени сме, че нашата Родина е неизчерпаема съкровищница, която трябва да показваме на света. Но сме длъжници – трябва законова рамка, която да свърже културно-историческото ни наследство с туризма. Инициативата "Бранд България“ трябва да има своя статут, при който институции и неправителствени организации са в добра координация помежду си, за да се реализира тази дългосрочна политика. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на събитието "Дипломация на чудесата Бранд България – докосни Родопите“, което се проведе в резиденцията на Кралство Мароко, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. Събитието е част от кампанията на вестник "Стандарт“ "Чудесата на България“, която се провежда под патронажа на вицепрезидента Йотова. В рамките на събитието беше представена изложбата "Чудесата на Родопите“, както и показани традиционни марокански облекла.

В приветствието си Илияна Йотова отново призова за създаването на културни маршрути, свързани с исторически места, събития и дати, както и с цели култури. "Така ще избегнем тежките грешки като например отсъствието на България от Кирило-Методиевите маршрути или случая с къщата на Димитър Талев в Прилеп, или с наследството на братята Евлоги и Христо Георгиеви“, посочи вицепрезидентът.

Йотова изрази убеденост, че трябва да бъдат подкрепени и развити идеите на Общество "Културно наследство“ за създаването на “Бранд България" – кампания, която среща много съюзници както от институциите, така и от неправителствения сектор.