Пожелавам много успех на г-жа Екатерина Захариева. Изпитът пред Европейския парламент и съответните комисии никак няма да бъде лесен. Това написа във фейсбук профила си вицепрезидентът Илияна Йотова.

Ето какво допълва тя:

Но не постът прави човека, а човекът прави поста. Разчитам, че тя ще има много добри взаимоотношения със своя румънски колега, която очевидно ще бъде шапката над българския ресор, както и с поне още трима-четирима еврокомисари, чиито ресори имат съприкосновение с портфолиото, което получи България. Много дипломатически усилия и дарби ще са нужни на Екатерина Захариева, за да се справи.

Очаквах България да получи някой от по-ресурсните ресори в Европейската комисия. Надявах се страната ни да получи регионалната и кохезионната политика. Имаме нужда България да казва тежката си дума за тази политика, която днес е поставена под въпрос. Голяма част от средствата, които се предвиждат за политиката на сближаване на европейските региони, отива, за съжаление, в други пера.

Мечтаех си също България да отговаря за разширяването. Не е добре, че разширяването отива в друга страна от Балканите – Словения. Както и че за миграционната политика ще отговаря Австрия.