Да показваме на света другото лице на България – страната с над 13-вековна държавна традиция. Културно-историческото наследство да бъде визитната картичка на България, която е една от най-богатите държави, а най-малко позната. За това призова вицепрезидентът Илияна Йотова на форума "Бранд България – Чудесата в ЮНЕСКО“, организиран от Общество "Културно наследство“ – българският представител в най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство Европа Ностра. Конференцията, която събра представители на различни институции, на местната власт, учени и общественици, се проведе с медийното партньорство на "Стандарт" и националната кампания "Чудесата на България", която от години се провежда под патронажа на вицепрезидента. Йотова изтъкна активната дейност на медия "Стандарт“ и Общество "Културно наследство“ за националните кампании са опазване и популяризиране на българското културно-историческо наследство.

Вицепрезидентът изрази надежда българската култура да бъде тема в предстоящата предизборна кампания. "Културата не е луксозна политика, а е началото на всички политики“, посочи тя. Форумът за създаването на Бранд България, проведен в началото на годината, завърши с 20 конкретни предложения към законодателната и изпълнителната власт. "Бранд България е разказ не само за миналото на нашата страна, а за културата, за туризма, иновациите, младите таланти, възможностите за инвестиции в България“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отново изтъкна необходимостта от тясно обвързване на културното наследство с туризма чрез създаването на културни маршрути, които имат неизчерпаеми възможности. Тя определи като голям пропуск липсата на България от Кирило-Методиевите културни маршрути. Имаме много работа, за да съхраним и популяризираме нашето културно-историческо наследство и в България, и извън пределите ѝ, посочи Йотова и даде пример със спасяването на къщата, в която е живял Христо Ботев в украинското село Задунаевка.

Конференцията "Бранд България – Чудесата в ЮНЕСКО“ беше посветена и на домакинството на България на 47-ата сесия на Комитета за културно наследство на ЮНЕСКО. Вицепрезидентът подчерта успеха на служебния министър на културата Найден Тодоров за извоюването на това домакинство. "България трябва да отстоява своето достойно място на европейската и световната културна карта“, отбеляза Йотова.