Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на откриването на Международната юбилейна конференция на Института за български език "Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките, съобщиха от президентската институция. Йотова поздрави института за неговата 80-годишнина, като изтъкна професионализма и отдадеността на учените, с които поддържат достойното място на българското езикознание в световната лингвистика. Тя им пожелава да не спират да се множат успехите в научните им търсения.

В приветствието си вицепрезидентът акцентира върху загубените позиции на лекторатите по български език и култура – от 200 преди години българските лекторати днес са под 40. "На този фон други държави като Република Северна Македония например имат доста по-развита политика в тази посока“, изтъкна Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента българските институции и българските учени трябва заедно да продължат да работят за връщане на престижното място в света на българското културно-историческо наследство. "Благодарение на българската държава беше спасено делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици. България даде на целия славянски свят писменост, култура и духовност. Наша отговорност е да не допускаме пренаписване на тези исторически факти, опитите за което не са малко“, подчерта вицепрезидентът. Два форума с водещи български и чужди учени, посветени на българския език и на кирилицата, подготвя президентската институция.