“Европа има нужда от личности, а не от чиновници. България трябва да излезе от безвремието". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в рамките на форума “Европейският съюз: Накъде след изборите за Европейски парламент?", организиран съвместно от Фондация Фридрих Еберт, офис България и Институт за икономика и международни отношения.

По време на първата по рода си публична дискусия за резултатите от европейските избори бяха обсъдени както акцентите от кампанията за Евровота в България и други страни от Съюза, така и бяха повдигнати важни въпроси за бъдещето на ЕС.

Жак Папаро, директор на Фондация Фридрих Еберт за България, оцени резултатите от европейските избори като смесени, без единни тенденции на целия континент и с големи разлики между отделните страни-членки. “Въпреки малките загуби, демократичните партийни семейства продължават да формират стабилният център в Европа", коментира Папаро.

Вицепрезидентът Илияна Йотова акцентира в своето изказване върху необходимостта България да приключи с безвремието и да заяви по-ясни позиции по ключови европейски теми. Според нейния анализ на резултатите от изборите, крайната десница в Европа е постигнала сериозен успех, а причините за това се крият в отказа от политическо и идеологическо говорене от страна на “традиционните" партии. Г-жа Йотова не изключва възможността за сътрудничество между център-дясно и крайно дясно в рамките на следващия европейски парламент. Сред основните грешки на развитието на Съюза към момента, вицепрезидентът посочи лошото качество на публичните политики, отсъствието на механизми за оценка на въздействието на приети законодателства и фокусирането на европейско ниво върху граденето на регулации и тяхното спазване за сметка на граденето на “креативната същност" на Съюза.

Любомир Кючуков от Институт за икономика и международни отношения набеляза преплитането на множество кризи в Европа и фрагментацията на обществата като част от причините за силните резултати на крайната десница. “Геополитиката изтри идеологиите. Борбата стана не между ляво и дясно, а между геополитическото и националното, което накрави център-ляво и център-дясно на практика неразличими в говоренето и поведението си", смята той.

Въвеждащи изказвания и анализ на ситуацията направиха още Петър Витанов, ръководител на делегацията на българските социалисти в ЕП (2019-2024) и Меглена Плугчиева, вицепремиер по европейските въпроси (2008-2009).