Правителството прие решение, с което определя вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова за председател на Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата към Министерски съвет. Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Министерския съвет е създадена с чл. 4, ал. 1 от Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Правителството прие Отчета за състоянието и Годишния план за развитието и обновяването на информационните ресурси в администрацията и информационните ресурси на Единната електронна съобщителна мрежа на държавната администрация и за нуждите на националната сигурност, изготвени от Министерството на електронното управление. Отчетът и Планът включват данни за хардуерните устройства, софтуера и информационните системи в администрациите; софтуерните лицензи; хоризонталните и централизираните системи на електронното управление; регистрите в администрациите; споделената комуникационно-информационна инфраструктура за нуждите на електронното управление; електронните административни услуги. В Отчета са разгледани също и състоянието на мрежовата и информационната сигурност, както и наличният човешки ресурс, като основни фактори за развитие на политиките за електронното управление и повишаване на доверието към предоставяните електронни административни услуги (ЕАУ). Наличието на обезпеченост на администрациите с информационни, човешки и финансови ресурси е важно условие за ефективното функциониране на електронното управление. Продължава повишаването на използваемостта на хоризонталните и централизирани системи на електронното управление. Особено отличителен ръст бележи Единният портал за достъп до електронни административни услуги (ЕПДЕАУ), в който през 2021 година са реализирани 462 нови електронни административни услуги за централизирано заявяване - над 8 пъти повече в сравнение с 2020 г. В Годишния план за развитие и обновяване на информационните ресурси в администрацията и информационните ресурси на Единната електронна съобщителна мрежа на държавната администрация и за нуждите на националната сигурност са набелязани мерките, които следва да бъдат предприети през 2022 г. за развитието на информационните ресурси в администрацията.

Правителството одобри становище на Министерския съвет по Конституционно дело №1 за 2022 година във връзка с искането на пленума на Върховния административен съд за даване на задължително тълкуване на чл. 4, ал. 1, чл. 119, ал. 2, чл. 120, ал. 1 и чл. 125 от Конституцията на Република България по следното питане: "Изисква ли принципът на правовата държава, закрепен в чл. 4, ал. 1 от Конституцията, всички спорове за законността на актовете и действията на административните органи да бъдат подведомствени на административните съдилища, включващи Върховния административен съд, предвиден в чл. 119, ал. 1 и чл. 125 от Конституцията, и специализираните административни съдилища, създадени по силата на чл. 119, ал. 2 от Конституцията?“ В становището на МС не се споделя необходимостта от даване на задължително тълкуване на чл. 4, ал. 1, чл. 119, ал. 2, чл. 120, ал. 1 и чл. 125 от Конституцията на Република България по направеното тълкувателно питане и в посочения от вносителя смисъл, като в подкрепа на това разбиране са изложени съответни аргументи.