Вицепремиерът Борислав Сандов ще открие международен младежки семинар на тема “От социално дистанциране към социално ангажиране и участие" днес в Националния студентски дом от 14.00 ч., съобщиха организаторите на събитието. Семинарът се организира от Националната студентска конфедерация по програма “Еразъм+" на ЕС от 26 април до 3 май 2022 г. с подкрепата на Националния студентски дом, Съюза на европейските федералисти и Европейското движение в България.

Проектът ще събере младежки лидери от Европа, които се ангажират да работят заедно за споделена визия за бъдещето на Европа, която се основава на социално справедливо, устойчиво, демократично и приобщаващо общество.Участниците ще се запознаят с резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа, ще подобрят уменията си за европейска комуникация и ще изградят капацитет за провеждане на лобистки и застъпнически дейности, насочени към утвърждаване на младите хора като важен участник в демократичния живот на ЕС.

Политици, служители на европейските институции, дипломати и младежки работници ще помогнат на младите хора да повишат своята мотивация за социално ангажиране и да подобрят уменията си за европейска комуникация.

След участието си в проекта младежките организации и млади лидери ще притежават необходимите умения и знания, за да се включат в структурния диалог и да участват активно в дебата за бъдещето на Европа. Те ще бъдат по-наясно с форумите, където могат да изкажат своя глас пред европейските институции, както и да разполагат с инструментите, за да го направят ефективно.