Актуализацията на Бюджет 2022 да не се използва от опозицията, фалити няма да има. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който отговори на въпроси на Илиана Беновска по време на първата си за годината пресконференция, излъчена дирекно във facebook.com/iliana.benovska, в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz, съобщиха от екипа на Беновска.



Илиана Беновска: Здравейте и честита нова позиция. Бихте ли ми отговорили на 3 въпроса, първият е за бюджет 2022, това, че ще го актуализирате в средата на годината няма ли да бъде изтълкувано от опозицията като не поемане на отговорност, защото всяко правителство, след като дойде на власт, трябва да бъде готово да управлява през евентуално целия 4 годишен период или най-малко през годината? Какви аргументи ще имате, за да защитите тази позиция?

Вторият ми въпрос е за Плана за възстановяване и устойчивост, как вървят нещата там? Дадоха ни 2 месеца отсрочка, но имате ли вътрешна информация дали това няма да се удължи и доколко успявате да усъвършенствате вашите предложения?

И третият ми въпрос е за малкия бизнес, подпомагате ресторантьори и хотелиери, големите също ще ги подпомагате за тока, но какво се случва с малкия и средния бизнес – инфлация, повишаване на цените на стоките от първа необходимост и вероятно бъдещи фалити? Не си ли затваряте широко очите пред това?

Асен Василев: Започвам поред, Бюджет 2022 още по време на коалиционните разговори, които бяха през втората половина на ноември и в началото на декември се взе решение се взе решение да има актуализация на бюджета за 2022 г. по една проста причина – няма как ново правителство с 4 годишна програма да направи тази програма за 2 седмици, една от които Коледа и Нова година, и тази програма, направена за 2 седмици за следващите 4 години да бъде остойностена и заложена в бюджета за 2022 г. Точно по тази причина се взе решение анализите, изготвянето на програмата и нейното остойностяване да се направят в първото полугодие на 2022 г., след което да се направи актуализация на бюджета, в която тези политики да залегнат и съответно 2022-24 г. също да залегнат. Така че не виждам какъв е проблемът да има такава актуализация. Нещо повече, това е възможно най-прозрачният начин тези пари да се изхарчат. По същия начин, по който предложихме актуализация през септември, за да можем да посрещнем ковид кризата и допълнителните социални плащания, по същия начин, по който, когато видяхме, че има допълнителен приход, отидохме при парламента и предложихме как този приход да бъде разпределен. Ако си говорим за държави, които са значително по-богати от нас, като Нидерландия, там актуализации се случват три, четири, пет пъти годишно, всеки път, когато има промяна на обстоятелствата. Практиката, когато има решения на МС или постановление на МС да се преразпределят непрозрачно пари според мен не е добра и трябва да бъде силно ограничена.

Относно Планът за възстановяване и устойчивост, разговорите с ЕК вървят, както знаете бяхме в Брюксел още една седмица след встъпване в длъжност на новото правителство. Както знаете бяха уточнени позициите по глава "Енергетика“ където има най-сериозна нужда от допълнителна работа. В момента с колегите работим доста усилено, очаквам в средата на януари очакваме да имаме версия, която работи и за Брюксел, и за българската енергетика.

Що се отнася до малкия и средния бизнес, както знаете в момента правителството прави безпрецедентна програма за енергийно подпомагане. Общата стойност на тази програма ще бъде над 1,5 милиарда лева, от които към момента са разплатени мисля над 450 милиона лева. Това подпомагане е за абсолютно всички бизнеси, не само за ресторантьори и не само за големи бизнеси. Освен това мерките по 60/40 продължават, кредитите по програма възстановяване вървят изключително добре между другото. В момента започват секторни политики от ББР с целенасочени кредити и подпомагане, които да се случват по сектори. Така че не очакваме вълна от фалити, това с вълната от фалити го чувахме на няколко пъти през миналата година – не се случи!