По първия гост в дома на Игнажден се гадае каква ще бъде следващата година за семейството. Това каза пред Радио "Фокус" – Кюстендил Веска Спасова, етнолог към Регионален исторически музей – Кюстендил. По думите ѝ според народната традиция от днес започва новата година.

"На Игнажден не се дава нищо на заем, защото ще излязат от дома ни късметът и благополучието. На този ден не трябва да се приберем с празни ръце в къщи. Освен, че на Игнажден коледарите се събират за да разучават песни, и за да изберат своя водач, на този ден се месят и краваите за тях. В по-старо време част от първата щипка от тестото за кравайчетата се е пазело за лек. То е помагало за болки в стомаха и сърдечната област", каза Веска Спасова.

На този ден не се работи и не се вари фасул за да няма градушки. Широко разпространен е и обичаят "полазване". Какъвто човек прекрачи първи прага на къщата, такава ще бъде новата година за семейството. Гостът не трябва да бъде с празни ръце и трябва да бъде почерпен от домакините. Ако първият човек, влязъл в дома е добър, то годината ще бъде мирна, ще има разбирателство, годината ще бъде успешна.

Венцеслав ИЛЧЕВ