Европейските избори не само в България, но и в Европа, не се радват на особена популярност. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Веселин Стойнев, коментатор.

"Много по-слаба електорална активност имаме, отколкото на парламентарни избори, но винаги са някакво мерило за политически настроения, евентуално за преконфигуриране на политическото пространство. Аз не смятам, че те ще дадат такъв залог. Защото на първите избори, например ДПС щяха за малко да станат втора, ако не и първа политическа сила. Именно заради ниската избирателна активност. Обикновено на такива избори най-добре се представят по-малки формации като ДПС, които са стройни и гласуват винаги по един и същи начин. Или нови, крайни радикални формации, които се явяват като алтернатива на статуквото изобщо. И такива са всякакви крайно десни в Европа, такива са и в България. Така че те няма да дадат точна картина за реалните политически настроения в страната", добави Стойнев.

Той отбеляза също така, че на тези избори се гледа и като на изгнаничество от голямата вътрешна политика. Хора, които са неудобни, защото могат да бъдат партийни съперници за лидерското или под лидерско място се пращат на избираеми места в Европарламента, просто за да не са конкуренция на домашния терен.

"Нещо като на времето при социализма, пращането на отговорен партиен другар за посланик в чужбина. Това се наричаше “във връзка с преминаването му на друга работа", тоест самият политически елит не гледа на европейските избори като на голяма, а като на второстепенна битка, затова си позволява да праща. За да не съм голословен, давам за пример Никола Минчев. Този човек е едно от популярните лица в ПП, той трябваше да бъде председател на парламента, говори се, че е бил вариант и за кандидат за кмет на София. Той е човек, който може да събере по-голяма част от вече оттеглящи се части избиратели на ПП и ДБ, но очевидно за партийното ръководство е нежелан и е изтласкан в европейския вот. Макар и да оглавява листа, той ще бъде употребен, неговото име и популярност ще донесе максимални гласове за формацията. Но за неговата кариера, разбира се политическа кариера на един млад човек, това никак не е добре, защото политическа кариера се гради вътре в страната, а не навън", каза още Веселин Стойнев.