Успешните 75 години на НАТО ще бъдат продължени с доброто лидерство на Марк Рюте. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ експертът по сигурност и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов.  

С дългогодишния си премиерски опит Марк Рюте доказа способността си да изгражда консенсус и да развива трансатлантическите отношения, което е много важно в тези критични години, смята експертът. Според него НАТО е много повече от един чист отбранителен съюз. "Това е един на съюз за взаимодействие в много по-широк план и с дългият си опит като премиер на една изключително динамична и иновативна страна, като Нидерландия, с много тесни връзки и със САЩ и Канада, но и с Тихоокеанския регион, Марк Рюте би бил изключително ценен да приложи своя опит и да бъде успешен като генерален секретар,“ подчерта той.

По думите му връзките на Европейския съюз и НАТО в сферата на отбранителната индустрия и на технологиите са много силни и ще бъдат много по-силни ако се стигне и до създаване на позицията на комисар по отбраната в Европейския съюз. Важно е да се засилят връзките и срещу общите заплахи, които изискват много по-голям ангажимент от европейска страна, смята експертът.  

Предизвикателствата, пред които ще се изправи новият генерален секретар на НАТО ще бъдат адресирани и на срещата във Вашингтон, на която ще се отбележат 75-те успешни години на Алианса. "На първо място е увеличаването на отбранителните способности и способността за възпиране на агресивни политики. На второ място това е въпросът за ефективна координация между НАТО и Украйна, включително управлението на един ресурс около 40 милиарда евро годишно, което да задълбочи това сътрудничество. И на трето място във Вашингтон отново ще бъдат поканени лидерите на Япония, Република Корея, Нова Зеландия и Австралия, което означава че НАТО изключително сериозно се отнася към това стратегическо партньорство и към развитие на сътрудничество за глобална сигурност,“ обясни Велизар Шаламанов.

Росица АНГЕЛОВА