Украинците се нуждаят от боеприпаси и стрелково оръжие, което най-много се харчи по време на война, а България е водещ производител.

Решението на Народното събрание за военна помощ за Киев, е само първа стъпка в един дългосрочен процес на задълбочено военно-техническо сътрудничество с Украйна. Това каза директорът на "Отбранителни способности и иновации в Атлантически клуб България" Велизар Шаламанов, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Решението е важно, тъй като то ще определи мандат от възможно най-високото място, парламента на България. Ние имаме общи интереси в сигурността и защото превъоръжаването в Българската армия би спечелило от едно сътрудничество с Украйна и другите съюзници в НАТО, които също са включени в този процес на подпомагане на Украйна“, посочи Велизар Шаламанов.

Има дефицити по отношение на модернизацията на армията, но сега е моментът да бъдат ускорено запълнени чрез проекти за модернизация .

Това може да стане чрез каскадиране на техника от нашите съюзници, смята Шаламанов. "Нашите военно-ремонтни заводи, включително с помощ на украинци, които могат да се включат в това, както и на други съюзници, може да осигури такъв ремонт, допълни той. "Очаквам да има сериозен дебат и все пак мандатът да не ограничава в действията правителството, по-скоро да бъде доста по-широк. След това е въпрос наистина Министерският съвет, компетентни министерства да разработят конкретните действия, да има една смесена комисия за военно-техническо сътрудничество с Украйна, която да предложи най-добрите решения“, допълни бившият служебен военен министър.

Важното е съвместно с Румъния, с Полша да бъде организирана цялостната логистика за получаване на техниката от Украйна и нейното възстановяване, каза още Шаламанов.

Това може да стане включително с използване и на излишно въоръжение или въоръжение, което се снема от България в тези ремонти и усъвършенстване, допълни експертът.

"Като все пак искам да подчертая, че една от най-големите нужди на украинците е свързана с боеприпаси и със стрелково оръжие, което най-много се харчи, така да се каже, в един такъв конфликт, а България е водещ световен производител“, допълни Велизар Шаламанов.

Евелина БРАНИМИРОВА