Единствените спорове на страниците на вестници, на медии могат да бъдат само принципни, не личностни, не поименни, не нападки и хули, а единствено и само принципни позиции. И само това се е появявало в "Дума“. Това каза журналистът Велиана Христова за предаването " Това е България“ на Радио "Фокус“ по повод отстраняването й от в. "Дума“, където тя беше завеждащ отдел "Общество“. Според нея уволнението й е предизвикано от писмо до членовете на Националния съвет на БСП в което се обяснява пункт по пункт неистините изречени от Корнелия Нинова за работещите във вестника.

"Писмото, което ние сме написали, не съм го написала аз, а сме го написали 30 души, колеги – то е по повод не толкова за натиск върху вестника, а по повод на това, че на присъствен Пленум на БСП, мисля, че на 12 декември бяха изречени от Корнелия Нинова един куп абсолютни неистини за вестника. Като там бяха казани неща от сорта на това, че година и половина ние не сме ходили, не сме стъпвали в редакцията, обаче – виждате ли – сме си получавали парите. Естествено, както всички вестници, и ние работим онлайн. Седим вкъщи, но вестникът излиза всеки ден. Но когато един човек, който не е запознат с тънкостите, като членовете на Националния съвет на БСП – те всичките слушат точно това: тези там не са ходили на работа, обаче са взимали пари от БСП. И други такива още по-неприятни неща. За това решихме да напишем какви са истините пункт по пункт, да обясним фактите и написахме това писмо. Аз като председател на синдиката, трябваше да се заема с изпращането му до тези, които са чули лъжите, а това са членовете на Националния съвет. Изпратих това писмо“, обясни Христова.

Реакцията не закъснява и Вяра Емилова и Атанас Зафиров членове на фондацията "Дума“, която издава вестника съобщават на Велиана Христова, която 40 години работи там, че трябва си върне пропуска и няма място вече в редакцията.

"За причина беше ми казано, че моето писмо, което аз съм написала като се отрича, че това е писано от 30 души, то било невярно. Готова съм главата си да сложа, че е вярно. Там няма нищо невярно, там има приложение на фактите, които са реалността спрямо "Дума“. И при това положение аз не знам уволнение ли е това, или как да го нарека. Така или иначе, аз не съм завеждащ отдел от снощи и това е. Трябва да си прибера партакешите и да се вдигна от вестника за една нощ – вестника, който съм правила 40 години. Това са фактите. Виждам, че е имало съобщение от страна на БСП по повод отстраняването ми, но това са инсинуации, защото аз ви казах каква е картината около истината от цялата работа – замазване. Защото – да, договорите не са подписани, да – ние работим на вересия. Аз искам да попитам кой трябва да бъде упрекван – ние ли, дето си вършим работата, за да си държим вестника, защото ние си го обичаме тоя вестник, в него има малко по-особен дух. Ние си държим на вестника и искаме той да си излиза. И съответно си работим с обещанието, че някой ден ще ни се подпишат договорите. Но така или иначе, аз бях изхвърлена снощи. Както искате, така го възприемайте – като уволнение, като изхвърляне, като изгонване, както искате. Това е. Фактите са тези“, подробно разясни колегата Велиана Христова.

Тя обърна сериозно внимание, че журналистите са най-слабо защитената гилдия в страната и за това отдавна Съюзът на българските журналисти е настоявал да се направи Закон за защита на журналистите, защото те формират общественото мнение и като такива имат страхотна отговорност пред обществото.

"Журналистиката е изключително безпомощна от гледна точка на труда, на морала, на Кодекса на труда и заплащането, но благодарение на нашия дух и характер съществуваме. Това не се оценява от хората, които финансират медиите. Но това се оценява от слушателите и от читателите и е невидимото нещо, което ни крепи“, завърши с доза оптимизъм журналистът Велиана Христова.

Цоня Събчева