През учебната 2024/2025 г. ще има промени в схемите "Училищен площ“ и "Училищно мляко“. Измененията са малки, но съществени, съобщи в интервю за Plovdiv24.bg Весела Цветкова от Министерство на земеделието и храните.

"Увеличава се броят на биологичните производители. Досега по схемата задължително се предоставяха от 4 до 6 доставки плодове и зеленчуци био и мляко и млечни продукти био. Сега вече ще се доставят 9 био продукти по всяка от двете схеми, като по тях задължително по 6 трябва да бъдат произведени от български производители. Останалите три могат да бъдат или български, или вносни“ – обясни Цветкова.

ДФ "Земеделие“ и Разплащателна агенция се подготвя за плащанията по схемите, съобщи в интервюто Иванка Багдатова, директор на дирекция "Селскостопански пазарни механизми, ДФЗ.

"За предходните 3 години делът на продуктите, които са произведени по биологичен начин, се увеличава и към момента достига до 10-11 процента от общо доставените продукти по двете схеми. С новото изменение този дял се очаква да достигне 18% от всички доставки, като те са не повече от 50 в годината съответно на плод и мляко“ – посочи Багдатова.

На този етап не са правени анализи дали цените на доставките ще бъдат увеличени, но предстои да се извърши такъв. Плащанията от ДФЗ са по т. нар. "единични разходи“, включващо и възстановяването на ДДС-то на доставените продукти.

Цветкова и Багдатова представиха новостите при прилагането на схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко" в рамките на международната конференция "Биологичното производство - предизвикателства и тенденции", която преди дни се проведе в Пловдив.