Постигнато е неформално споразумение за възможността "Булгаргаз" да предложи за прехвърляне част от правата по споразумението с "Боташ" на трети страни. Това стана ясно по време на изслушването на енергийния министър Владимир Малинов в парламента по-рано днес, предаде репортер на "Фокус"

Малинов коментира още, че това е било договорено по време на среща, която се е провела с турския министър Алпарслан Байрактар на 27 април 2024 г., в която са участвали представители на "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Срещата е била по инициатива на българския енергиен министър.

Владимир Малинов е запознал турските си колеги с решението на парламента ни за това, че е необходимо предоговаряне на споразумението между двете компании и поради настъпилата значителна промяна на пазара на природен газ от периода на подписването му до момента на вземане на решението от наша страна.

Двамата енергийни министри са възложили на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка с предоговарянето на споразумението.

"На 4 юли тази година "Булгаргаз" е изпратил официално предложение до "Боташ" за предоговаряне на споразумението между двете компании за достъп до терминалиte за втечнен газ и е предложила проект за допълнително споразумение", коментира Малинов.

"В писмото българският обществен доставчик "Булгаргаз" е уведомил "Боташ", че при настоящите финансови условия на споразумението не е в състояние да продължава да изпълнява своите финансови ангажименти и този капацитет, който е резервиран. Поради тази причина дължимите плащания за юли не са извършени", добави служебният министър на енергетиката.